Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012


Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα κεριά
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη αδυναμία στη χρήση κεριών στο σπίτι. Κεριά που πωλούνται σε διάφορα σχήματα, χρώματα, μεγέθη και αρώματα. Κεριά σε βαζάκια, σε κηροπήγια, σε κολώνες, άλλα να επιπλέουν στο νερό και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα ανάβουμε, όχι μόνο σε περιπτώσεις διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά για να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερα γραφική, ρομαντική, γιορταστική, καταπραϋντική ατμόσφαιρα, τόσο με την απαλή τρεμουλιαστή φλόγα τους, όσο και με το λεπτό άρωμά τους. Κάποτε, τα κεριά που ανάβαμε στην εκκλησία ή που χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι σε ώρα ανάγκης, ήσαν φτιαγμένα από το φυσικό μοσχοβολιστό κερί της μέλισσας.
Σήμερα όμως, στην εποχή της εμπορικοποίησης και υπερκατανάλωσης, η πλειονότητα των κεριών που πωλούνται είναι από κακής ποιότητας μείγματα παραφίνης, υποπροϊόντα του αργού πετρελαίου, γι' αυτό και προστίθενται όλων των ειδών τα αρώματα (επίσης κακής ποιότητας), προκειμένου να καλύψουν την χαρακτηριστική μυρωδιά τους.
Αλλά οι κύριοι φόβοι κινδύνων των κεριών σήμερα, προέρχονται απο το φ υ τ ί λ ι. Συχνά οι βιομηχανίες κατασκευής κεριών για να κρατούν το φυτίλι στητό, και για να καίγεται πιο αργά και αμυδρά, περνούν μέσα στην κλωστή του φυτιλιού, ένα λεπτό μεταλλικό σύρμα πουβ δυστυχώς είναι από το ΜΕΤΑΛΛΟ ΜΟΛΥΒΔΟΥ. Ο μόλυβδος, είναι γνωστό, ότι είναι ένα από τα πλέον ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΜΕΤΑΛΛΑ, που όταν καίγεται, εξαπλώνεται στον αέρα, και καλύπτει με ένα λεπτό αόρατο στρώμα όλα τα αντικείμενα του σπιτιού.
Κεριά που εισάγονται απον χώρες της Ασίας όπως την Κίνα, ή από το Μεξικό, στην πλειονότητά τους έχουν φυτίλι με μόλυβδο. Ήδη στις ΗΠΑ, τα κεριά αυτού του είδους έχουν απαγορευτεί καθώς και στην Αυστραλία. Δυσττυχώς, τέτοια κεριά εισάγονται, κατασκευάζονται και στην χώρα μας, κυκλοφορούν και πωλούνται χωρίς προειδοποίηση ή περιορισμό. Πέραν του ότι η κυβέρνηση "συμβουλεύει" τις βιομηχανίες παραγωγής κεριών και τους εισαγωγείς να πάψουν να πωλούν τέτοια κεριά, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τα απαγορεύει, Υπολογίζεται ότι και σήμερα ακόμα, μέχρι και το 20% των κεριών που πωλούνται έχουν φυτίλι με μόλυβδο.
Πώς θα προστατευτείτε από τα επικίνδυνα κεριά.
1. Αποφύγετε τα φτηνά (εισαγόμενα) και πιθανότατα κακής ποιότητας κεριά.
2. Αποφύγετε την αγορά κεριών "μαζικής παραγωγής" (εργοστασιακά). Προτιμήστε κεριά στα οποία έχετε ελέγξει την ποιότητα: στην παραφίνη τους, στα αρώματά τους, στο φυτίλι τους.
3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φυτίλι ενός κεριού, πριν το αγοράσετε.
4. Εξετάστε προσεκτικά τα κεριά που έχετε στο σπίτι σας. Αφαιρέστε το κερί που καλύπτει το φυτίλι τους. Ξεχωρίστε τις κλωστούλες του φυτιλιού μία -μία, και ελέγξτε αν υπάρχει μόλυβδος. Ο,τιδήποτε, σκληρό ή σε άλλο χρώμα πέραν του άσπρου, είναι πιθανό να είναι μόλυβδος.
5. Προτιμάτε τα κεριά με διακριτικό και όχι έντονο άρωμα. Τα κακής ποιότητας αρώματα, συνήθως είναι πολύ "βαριά".
6. Βρείτε το δικό σας εργαστήριο κεριών, όπου μπορείτε να συζητήσετε με τον παραγωγό για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί.
7. Μάθετε να ξεχωρίζετε την καλή ποιότητα παραφίνης. Ακόμα και ένα μικρό σε μέγεθος κερί, μπορεί να δώσει πολλές ώρες καύσης.


2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Σταυρούλα!... αυτό με το μόλυβδο δεν το ήξερα....ευχαριστούμε για την ενημέρωση... Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Χρυσούλα..Να΄σαι καλά!! Δυστυχώς,ακόμα και τα πιο απλά πράγματα κρύβουν κινδύνους..

      Διαγραφή